Turvallisuus radalla ja metsällä

1 TUTUSTU HUOLELLISESTI aseesi hallintalaitteisiin ja niiden yksilölliseen toimintaan. Selvitä varmistin, virittimet, piipunvalitsimet, tähtäimet, vaimentimet, sekä aseen lataaminen ja ampumattomien patruunoiden poisto. Varmista käyttämiesi patruunoiden sopivuus aseeseesi.

2 VARMISTU AINA aseesi ja siinä olevien lisälaitteiden käyttökunnosta, kiinnityksistä ja huollosta. Viallinen ase aiheuttaa vaaran ampujalle ja kanssametsästäjille. Huoltamaton ase voi aiheuttaa toimintahäiriön, jonka jälkitilanne on aina vaarallinen. Riistatilanteessa huoltamaton ase heikentää onnistumismahdollisuuksia ja epätarkkuudellaan voi aiheuttaa myös vaara- tai haavakkotilanteen.

3 HARJOITTELUSSA HUOMIOI metsästyslajisi tyypilliset riistatilanteet ja jäljittele niitä. Kylmäharjoittele jahtityypillisistä ampuma-asennoissa. Tee harjoittelusta tapa, sillä riistatilanne ei ole enää harjoitustilanne. Niin hyvin kuin harjoittelet, niin hyvä olet.

4 ALOITA HARJOITTELU osaavassa ohjauksessa. Karsi virhemallit ja olettamukset harjoittelusta ja ota käyttöön vain olennainen tieto.

5 ITSE JAHDISSA tutustu metsästyspaikkaan ja ampumasektoreihin. Tutustu aluekarttaan ja huomioi tiet, rakennukset, sekä mahdolliset muut vaaranpaikat. Huomioi myös kimmokevaara risuista, kivistä tai muista esteistä ja luodin kulkusuunnan mahdollinen muutos sen läpäistyä eläimen. Ampuja on aina itse vastuussa tekemästään riistalaukauksesta.

6 ARVIOI ETÄISYYDET ja oletetut riistan liikesuunnat. Mille matkalle ja kuinka nopeaan liikkeeseen pystyt riistalaukauksen suorittamaan. Arvioi matkoja etukäteen etäisyysmittarilla tai maamerkkejä hyödyntäen.

7 OTA SELVÄÄ kanssa metsästäjien ja koirien sijainnista metsästyskentässä. Tiedä missä muut liikkuvat tai ovat passissa. Ampumatilanteessa varmistut koirien sijoittumisesta ennen riistalaukausta.

8 HUOLEHDI ASEEN piippukontrolli koko jahdin ajan. Liikkuessasi tai ollessasi passissa, piippu ei saa osoittaa kanssametsästäjien suuntaan missään vaiheessa.

9 ASE LADATAAN vasta, kun jahti alkaa ja lain puitteet täyttyvät. Asetta ei ladata autolla, eikä sitä tuoda autolle ladattuna. Huomioi lain määrittelemä ja turvallinen etäisyys rakennuksista ja ajoneuvoista.

10 MUISTA VARMISTAA aseesi uudestaan mikäli riistatilanne purkautuu ilman laukausta!

Jaa