Haulikon valinta ja hankinta

  1. Usein kuulee sanottavan, että osta se haulikko, joka tuntuu hyvältä tai joka nousee hyvin poskelle. Totta on, että haulikko ampuu perällään. Sopivan haulikon löytämisessä on kuitenkin kyse ampujan fysiologian ja aseen mitoituksen yhdistävästä asesopivuudesta.
  1. Tasapainoisessa haulikossa painopiste on etu- ja takakäden välissä. Lisäämällä painoa etupainoisen haulikon perään saat kevyemmältä tuntuvan aseen, jolla on kevyt ja vakaa ampua. 
  1. Sirompirakenteisille henkilöille, kuten naisille, löytyy aseita, joissa on huomioitu erilainen fysiologia verrattuna keskivertomiehiin. Näissä haulikoissa on muun muassa lyhyempi vetopituus, liipaisimen etäisyys ja sirompi pistoolikahva.
  1. Säädettävällä poskipakalla varustettu haulikko antaa mahdollisuuden mukauttaa asetta ampujan kehittyessä. Myös jälkikäteen haulikkoon voidaan asentaa säädettävä poskipakka. Muita säätöjä voi olla peräkulma, vetopituus (mitta keskeltä perää liipaisimeen) ja sivuvääryys. Kyynärvarsimitta ei kerro haulikon sopivuudesta. 
  1. Piipuissa suositaan tällä hetkellä 30 tuuman piippuja, mutta yhtä hyvät valinnat ovat perinteinen 28” tai naisille ja nuorille jopa 26” piiput. Urheiluampujat käyttävät yleisesti 32 tuuman piippuja ja näin pitkillä piipuilla varustettu ase soveltuu pääasiassa passimetsästykseen. Piippujen pituus tuo vakautta kohteen seurantaan varsinkin sivuliikkeessä ja taivasta vasten ammuttaessa.
  1. Kaliiperi ei vaikuta aseen suuntautumiseen tai käyttäytymiseen merkittävästi ampumatilanteissa. Kaliiperiltaan 20 oleva haulikko on miellyttävä ampua ja kevyempi kuljettaa mukana metsällä, mutta 12-kaliiperiseen löytyy laajempi patruunavalikoima. Keski-Euroopassa 12- ja 20-kaliiperiset haulikot ovat yhtä suosittuja. Laadukkaalla patruunalla voidaan vaikuttaa myös rekyylituntumaan.
  1. Vaihtosupistajilla pystyt mukauttamaan aseen aina metsästysmuodolle parhaiten soveltuvaksi, esimerkiksi huomioimaan erilaiset ampumamatkat. Tarkista ennen haulikon ostoa sen soveltuminen teräshaulipatruunoille. Teräshaulikelpoisuutta voidaan merkitä haulikossa usealla eri tavalla. Joillakin ampumaradoilla vaaditaan teräshaulien käyttöä lyijyn sijaan ja rajoituksia on tulossa lisää metsästykseen. 
  1. Valintaa määrittelee harrastatko passimetsästystä vai liikutko paljon metsällä. Jos olet metsästämässä vesilintuja, niin silloin itselataava haulikko synteettisellä tukilla on oiva vaihtoehto. Liikkuvaan metsäkanalintujahtiin on päällekkäispiippuinen haulikko hyvä valinta. Päällekkäispiippuinen on myös helpompi tasapainottaa. 
  1. Uusien aseiden valikoima on laaja ja käytettyjä aseitakin on paljon markkinoilla.  Samasta merkistä ja mallista voi löytyä useita eri tukkivaihtoehtoja, piipun pituuksia ja jopa erilaisia piippujen pintakäsittelyitä. Aseliikkeet osaavat auttaa sinua näissä teknisissä asioissa. Sen lisäksi asevalmistajat ja maahantuojat järjestävät vuosittain koeammuntapahtumia, joissa pääset tutustumaan eri aseisiin. Haulikkokoulussa pääset tietenkin tutustumaan yhteistyökumppaneidemme aseisiin ja ampumaan niillä asiantuntevassa opastuksessa. Osta parhain mahdollinen haulikko, johon sinulla on varaa. Laatumerkit säilyttävät hyvin arvonsa ja niille on käytettynäkin kysyntää.
  1. Tutustu uuteen haulikkoosi huolella ja opettele ennen metsästyskautta myös huoltamaan se, pyydä myyjältä käyttökoulutus aseeseen ja sen toimintaperiaatteeseen. Ampumaradoille ovat tervetulleita myös metsästystä varten harjoittelevat ja metsästäjä voi parantaa valmiuksia riistalaukaukseensa vain harjoittelemalla. 
Jaa