Aloittelevan metsästäjän kiväärin hankinta

1 Valitse kaliiperi, joka on teholtaan sopiva aikomaasi metsästykseen. Suuret ja tehokkaat kaliiperit ovat haasteellisia ammuttavia ja rekyylipelko saattaa huomaamatta hiipiä myös kokeneen metsästäjän riistalaukausta pilaamaan. Valitse siis kaliiperi, jolla pystyt ampumaan rennosti, pelkäämättä rekyyliä.

2 Jos et aio paneutua patruunoiden lataamiseen itse, valitse yleinen kaliiperi, johon on saatavilla hyvä luotivalikoima ja joita helposti löytyy alan liikkeistä. Kaliipereista hyviä vinkkejä saa vaikkapa asiantuntevalta kauppiaalta.

3 Aseiden toimintatavoista yleisimmät ovat perinteiset pulttilukkoiset, joihin rinnastan suoravetolukon, sekä taittopiippuiset ja itselataavat. Aloittelijan kannalta käytöltään yksinkertaiset pulttilukkoiset ja taittopiippuiset ovat helpoimmin käsiteltäviä. Itselataavien rekyylituntuma on miellyttävämpi, mutta käyttö vaatii huolellisuutta. 

4 Uuden aseen hinta kertoo yleensä paljon viimeistelyn tasosta ja joissain tapauksissa myös materiaalien laadusta. Edullinen ase saattaa olla täysin toimiva, mutta on olemassa myös riski, että se on toiminnaltaan epäluotettava tai käytössä lyhytikäinen. 

5 Uuden aseen ostajan riskiä pienentää aina aseen takuu. Uusista aseista yleisesti voi sanoa, että ne ovat tarkkuudeltaan riittäviä ja toiminnaltaan luotettavia. Moni asettaa nykyisille metsästysaseille tarkkuusvaatimuksia, jotka ovat jopa kilpa-aseille kunniaksi. Kannattaa pohtia, onko vaikkapa suurriistajahtiin tarkoitetun aseen osunnan oltava kilpa-aseen luokkaa.

6 Käytetyn aseen ostaja saa monesti kaupassa varusteina tähtäinkiikarin jalustoineen tai äänenvaimentimen.  Yleistäen voi sanoa laadukkaan eurooppalaisen kiikarin, asennettuna laadukkaalla pikajalalla, nostavan paketin arvoa vähintään sadoilla euroilla. Vastaavasti käytetty kaukoidän kiikari edullisilla jalustoilla nostaa hintaa yleensä joitain kymmeniä euroja, jos sitäkään. Käytetty ase saattaa olla hyvä hankinta vanhanakin, jos se on aikoinaan laadukkaasti valmistettu. Tästä vinkkejä voi kysyä asiantuntevalta kauppiaalta tai alaan perehtyneeltä harrastajalta. Samalla on hyvä selvittää varaosien saatavuus. Esimerkkinä vaikkapa lippaat, joita toisinaan katoaa tai ne vanhemmiten eri syistä aiheuttavat syöttöhäiriöitä.

7 Jos päädyt käytettyyn aseeseen, yleiskunnoltaan siisti ase kertoo yleensä huolellisesta käytöstä.  On hyvä kuitenkin tarkistaa, tai antaa asiantuntijan tarkastaa piipun ja tukin kunto. Piipun ja tukin vaihto molemmat maksavat 500 eurosta ylöspäin. Kuluneet ruuvien kannat voivat kieliä runsaasta käytöstä tai aseen ongelmista. Edullisesti hankitusta aseesta voi tulla huomattavasti kalliimpi kuin uusi ase. Aseen naarmut ja yleinen kuluneisuus kertovat yleensä sitä kuljetetun paljon metsällä. Ulkonäöstä huolimatta laukausmäärä saattaa olla kuitenkin pieni ja tekninen kunto hyvä.

8 Jos ase tulee liikkuvaan metsästykseen, kannattaa painoon kiinnittää huomiota. Piipun profiililla painoa saa pudotettua helpoimmin  ominaisuuksien juurikaan kärsimättä. Kevyin yhdistelmä syntyy ohutpiippuisesta aseesta komposiittitukilla. Jos asetta on tarkoitus käyttää radalla ja vain kyttäysjahdissa, voi kyseeseen tulla kevyehkö ratatukkinenkin ase.

9 Toisinaan kuulee väitettävän, ettei kiväärin asesopivuudella ole merkitystä. Näin voi olla joissain jahtimuodoissa. Jos kuitenkin on aikomus metsästää ajojahdeissa, joissa tilanteet vaihtelevat nopeasti, on asesopivuus lähes yhtä tärkeää kuin haulikolla. Kiinnitä siis huomiota myös tähän.

10 Jos pohdit aseen tai optiikan vaihtoarvoa tulevaisuudessa, kannattaa aina valita tunnettu, laadukas merkki, jos vain hankintabudjetti sallii.

Jaa